Sidhuvudbild

Maten på förskolan

glada_barn.jpg Måltiderna på förskolan Skattkistan ska präglas av en trevlig och tillåtande attityd där barnen ska bli mätta och belåtna. Barnen uppmuntas till att bekanta sig med olika maträtter, smaker och konsistenser.

Portionsstorlekarna bestäms av vår måltidsleverantör och följer avtal för barnportioner med närings beräknad meny enligt NNR och SLV rekommendationer "bra mat i förskolan". Måltidsleverantören följer svensk livsmedelslagstiftningen och är godkända av intern miljö och hälsa expert.
20% ekologisk mat och 100% MSC märkt fisk. Var 6:e vecka serveras vegetarisk mat till alla barn.

Skattkistans barn lär sig tidigt att själva ta mat från skålar och karotter på bordet. Barnen lär sig även att hantera bestick och glas samt att hjälpa varandra genom att skicka maten vidare till kamraten bredvid.
Pedagogerna deltar och äter tillsammans med barnen vid måltiderna och skapar därmed en god förebild för barnen. De äldre barnen på Safirens avdelning tar undan efter sig och skrapar sin egen tallrik i komposten efter avslutad måltid.

Måltiderna

Frukost: Serveras dagligen vid önskemål mellan kl. 7.00-7.30
Mjuk eller hård smörgås med pålägg och ett glas mjölk
Frukosten plockas undan kl. 07.30. De flesta barn äter sin frukost hemma så om du önskar frukost till ditt barn så måste du säga till pedagogerna.

Lunch: Serveras dagligen kl. 11.00
Lunchen består av varmrätt kött/fisk/kyckling/vegetarisk.
Tre salladskomponenter varje dag som exempelvis rivna morötter, broccolli, vitkål, majs eller tomatskivor.
Barnen får välja att dricka mjölk eller vatten till maten.

Veckans meny skickas via mail till dig som förälder men finns även uppsatt på förskolan.

Fruktstund: 1-2 ggr per dag då vi serverar olika sorts frukter såsom äpple, banan, päron, mandarin eller apelsin.

Mellanmål: Serveras dagligen mellan kl. 14-14.30 antigen inom eller utomhus beroende på årstid.
Mellanmålet kan bestå av mjuka eller hårda smörgåsar med pålägg såsom ost, skinka eller prickig korv. Mellanmålet kan också bestå av yoghurt med flingor samt fruktbitar av olika slag.
Barnen får välja vatten eller mjölk till mellanmålet.

Varma dagar har vi alltid pumptermos med vatten på gården så att barnen kan dricka. Varje barn har en egen namnmärkt mugg på förskolan.

Om din barn har en födoämnes allergi fyller du i särskild blankett som du kan få av personalen.
Vi serverar specialmat såsom ex. gluten eller laktosfri lunchmat om ditt barn har en födoämnesallergi. Läkarintyg behövs i dessa fall som vi lämnar in till köket.

Obs! Som de flesta andra förskolor så ger vi inga kakor, bullar eller andra sötsaker till barnen. Det gäller även vid barns födelsedagar eller då ett barn slutar förskolan. Dock har vi undantag vid Skattkistans sommarfest.

Anna Bolinder Eriksson förskolechef Skattkistan